73966 Zensa Primitivo, 2022

 


Hade sedan ett tag en högrev i frysen. Tänkte att det skulle vara trevligt att grilla den. Frågade chattagenten Jon på Systembolaget vilket vin som skulle passa bra. Eftersom marinaden/grillsåsen innehåller honung rekommenderade han ett vin med en liten restsötma och inte så mycket strävhet. Valet föll på den här italienaren. Köttet blev sagolikt gott och matchningen med vinet blev toppen!

73966 Zensa Primitovo, 2022

Ett rött, ekologiskt, fruktigt & smakrikt vin från Apulien i Italien. Gjord på druvan primitivo (som är den samma som zinfandel). En alkoholhalt på 14 % och en sockerhalt på 1.3 g/100 ml. 109 kronor

Grillad högrev med potatissallad

Ingredienser;

1 kg högrev, hel bit

Salt och peppar efter smak

Grillsås;

3 msk japansk soja

2 msk tomatpuré

2 vitllöksklyftor, finhackade

1 msk honung

1 msk riven färsk ingefära

1 msk äppelcidervinäger

1 tsk sesamolja

1 tsk chilisås

Grillad potatissallad;

1 kg kokt färskpotatis

1 äpple, tärnat

100 g purjolök eller knipplök, strimlad

4 msk kapris

2 msk äppelcidervinäger

4 msk olivolja

1 msk dijonsenap

1 msk honung

1 påse späd salladsmix

Färsk citronsaft (från ½ citron)

Salt och svartpeppar efter smak

Färsk persilja, hackad (för garnering)

Gör så här;

Förvärm ugnen till 80 grader (över och undervärme)

Krydda högreven generöst med salt och svartpeppar på alla sidor

Linda in högreven i smörpapper och placera det på ett ugnsgaller eller i en ugnsfast form och sätt in det i ugnen

Tillaga köttet i ugnen i ca 6-8 timmar, eller tills innertemperaturen når önskat resultat. Vi rekommenderar en innertemperatur på 52 grader

Använd en köttermometer för att övervaka temperaturen. Om det går för fort, sänk temperaturen på ugnen. Det är värmen över tid som gör köttet mört.

Ta ut högreven från ugnen när det nått rätt innertemperatur och låt det vila i minst 10-15 minuter innan du skivar upp det. Medan köttet vilar förbereder du grillsåsen

Grillsås;

Blanda japansk soja, tomatpuré, finhackad vitlök, honung, riven färsk ingefära, risvinäger/äppelcidervinäger, sesamolja och chilisås i en skål. Rör om väl till en enhetlig sås.

Köttet kan grillas direkt från rumstemperatur och går att förbereda i förväg

Skiva upp högreven i ca 1 cm tjocka skivor. Pensla varje skiva med grillsåsen (vi lade i köttet som i en marinad). Förbered grillen och värm den till hög värme. När grillen är ordentligt varm, grilla varje skiva i ca 30 sekunder till 2 minuter på var sida, beroende på önskad innetemperatur och vilken stekgrad du vill ha på köttet samt för att få en härlig yta och karamellisering.

Pensla köttet med mer grillsås under grillningen för extra smak. Ta bort köttet från grillen när du uppnått önskad stekgrad.

Grillad potatissallad;

Tvätta färskpotatisen väl och koka den i saltat vatten tills den är nästan helt mjuk. Ta inte bort skalet. 

Ta upp potatisen ur vattnet när den nästan är klar och låt den svalna något.

Förbered grillen för att grilla potatisarna. Lägg potatisen med lite olivolja i en bunke och krydda med salt och svartpeppar. Vänd potatisen så att oljan sprids över hela potatisen. 

Grilla potatisen i förväg på medelhög värme tills den får fina grillmärken, ca 10-15 minuter. Vänd dem regelbundet för att säkerställa jämn tillagning. Ta bort potatisen från grillen och låt den svalna något.

Krossa den grillade potatisen lätt med en gaffel och lägg i en stor skål. Tillsätt tärnat äpple, strimlad lök och kapris till skålen med potatisen. Blanda äppelcidervinäger, olivolja, dijonsenap, honung och färsk citronsaft i en separat skål. Smaka av med salt och malen svartpeppar. Häll dressingen över potatisen, äpplet, löken och kaprisen. Lägg i salladsmixen och blanda försiktigt tills dressingen är nämnt fördelat över salladen. Strö över färsk hackad persilja som garnering före servering.

Kommentarer

Populära inlägg