52468 Dominio Alto Reserva, 2017
52468 Dominio Alto Reserva, 2017
Ett rött, kryddigt & mustigt vin från Rioja i Spanien. Fick läsa på en annan sida att det är druvan tempranillo som vinet är gjort på. Ingen druva uppges nämligen på Systembolagets sida, men den mest vanliga i området är tempranillo så jag anade att den ingick. En alkoholhalt på 13.5 % och en sockerhalt på 0.3 g/100 ml. 99 kronor
(Tyvärr mörk bild...)
Risotto med kantareller och brynt mandelsmör (Jenny Walldén på koket.se)
Ingredienser;
Risotto
- 400 g kantareller
- 1 gul lök, finhackad
- 2 klyftor vitlök
- 4 msk olivolja
- 350 g carnaroliris (eller arborioris)
- 3 dl torrt vitt vin
- ca 1,5 l buljong, höns- eller grönsaksbuljong
- 50 g smör, kallt
- 100 g parmesanost, riven
- 2 msk neutral rapsolja
- salt
- peppar
Topping
- 75 g smör
- 0,5 dl sötmandel, grovt hackad
- 1 knippe dill
- Gör så här;
- - Stek kantarellerna på hög värme i rapsoljan tills den fått lite färg. Salta och peppra.
- - Koka upp buljong och varmhåll den.
- - Lägg smöret till toppingen och hackad mandel i en liten kastrull. Bryn till smöret doftar kola. Håll varmt.
- - Stek lök i olivolja i en tjockbottnad kastrull. Lägg i riset och rör om i kastrullen i någon minut. Häll på vinet och låt absorbera in i riset.
- - Lägg hälften av kantarellerna i riset.
- - Häll på varm buljong, 1 dl åt gången. Rör konstant och häll på mer buljong allteftersom den absorberas av riset. Det är rörandet som gör risotton krämig. Fortsätt tills allt buljong är i risotton och risotton är krämig och lite lös i konsistensen, ca 20 minuter.
- - Ta bort kastrullen från värmen och tillsätt smör och parmesan och rör om.
- - Lägg upp risotton på tallrikar. Toppa med resterande kantareller, det brynta mandelsmöret och lite dill.
Kommentarer
Skicka en kommentar