52468 Dominio Alto Reserva, 2017

 


Hade båda sönerna med familj på besök i helgen. Det var tänkt att vi skulle vara i stugan där vi har kantareller i frysen. Men vi planerade om och blev kvar i stan. Då fick jag tänka om med den tänkta kantarellrisotton, som istället fick bli en svamprisotto. Vinet var nämligen redan inköpt till den tänkta rätten, så det här blev bra ändå. Det var chattagent Kim som rekommenderade det här vinet som hade toner av bl a dill, som var en av ingredienserna. Risotton med det brynta mandelsmöret blev supergod. Vinet var gott till, men jag förväntade mig nog lite mer kraft från riojavinet. 

52468 Dominio Alto Reserva, 2017

Ett rött, kryddigt & mustigt vin från Rioja i Spanien. Fick läsa på en annan sida att det är druvan tempranillo som vinet är gjort på. Ingen druva uppges nämligen på Systembolagets sida, men den mest vanliga i området är tempranillo så jag anade att den ingick. En alkoholhalt på 13.5 % och en sockerhalt på  0.3 g/100 ml. 99 kronor

(Tyvärr mörk bild...)

Risotto med kantareller och brynt mandelsmör (Jenny Walldén på koket.se)

Ingredienser;

Risotto

  • 400 g kantareller
  • 1 gul lök, finhackad
  • 2 klyftor vitlök
  • 4 msk olivolja
  • 350 g carnaroliris (eller arborioris)
  • 3 dl torrt vitt vin
  • ca 1,5 l buljong, höns- eller grönsaksbuljong
  • 50 g smör, kallt
  • 100 g parmesanost, riven
  • 2 msk neutral rapsolja
  • salt
  • peppar
  • Topping

    • 75 g smör
    • 0,5 dl sötmandel, grovt hackad
    • 1 knippe dill
    • Gör så här;
    • - Stek kantarellerna på hög värme i rapsoljan tills den fått lite färg. Salta och peppra.
    • - Koka upp buljong och varmhåll den.
    • - Lägg smöret till toppingen och hackad mandel i en liten kastrull. Bryn till smöret doftar kola. Håll varmt.
    • - Stek lök i olivolja i en tjockbottnad kastrull. Lägg i riset och rör om i kastrullen i någon minut. Häll på vinet och låt absorbera in i riset.
    • - Lägg hälften av kantarellerna i riset.
    • - Häll på varm buljong, 1 dl åt gången. Rör konstant och häll på mer buljong allteftersom den absorberas av riset. Det är rörandet som gör risotton krämig. Fortsätt tills allt buljong är i risotton och risotton är krämig och lite lös i konsistensen, ca 20 minuter.
    • - Ta bort kastrullen från värmen och tillsätt smör och parmesan och rör om.
    • - Lägg upp risotton på tallrikar. Toppa med resterande kantareller, det brynta mandelsmöret och lite dill.

Kommentarer

Populära inlägg