2801 Ruppertsberger Imperial Cuvée Organic, 2023

 


Har sedan många år en härlig receptbok av vinnaren av Sveriges Mästerkock 2010, Louise Johansson. Boken heter "52 helger". Fastnade för ett recept inspirerat av den klassiska Sandefjordssåsen, en Sandefjordsgryta. Fick tips av en chattagent på Systembolaget att det här tyska vinet skulle passa fint till. Oj, vilken god måltid det blev!

2801 Ruppertsberger Imperial Cuvée Organic, 2023

Ett vitt, ekologiskt, friskt & fruktigt vin från Pfalz i Tyskland. Gjord på en mängd olika druvor, 42 % pinot blanc, 33 % riesling, 17 % chardonnay, 6 % scheurebe och 2 % pinot gris. En alkoholhalt på 12.5 % och en sockerhalt på 0.7 g/100 ml. 89 kronor. 


Sandefjordsgryta (Louise Johansson)

Ingredienser;

600 g blandad fisk

5 salladslökar

300 g sockerärtor

2 dl vitt vin

2 dl grädde

2 dl crème fraiche

2 dl vatten

2 msk fiskfond, koncentrerad

salt och cayennepeppar

½ citron, pressad saft

ev. 8-10 havskräftstjärtar med skal (alt. insjökräftor eller räkor)

1 dl hackad dill

Gör så här;

- Skär fisken i grytbitar om 2 cm. Strimla salladslökarna och halvera sockerärtorna.

- Koka upp och sjud vitt vin, grädde, crème fraiche, vatten och fiskfond i ca 5 minuter. Krydda och smaka av såsen med salt, cayennepeppar och citronsaft. Sänk värmen och lägg i fisken, den är genomkokt efter ca 5 minuter. Rör i sockerärtor och salladslök när 1 minut återstår av koktiden på fisken. Toppa ev med kräftstjärtar, hackad dill och servera direkt.

Kommentarer

Populära inlägg