4318 Domäne Wachau Riesling Selection, 2023

Den här rätten hade jag aldrig hört talas om. Utan det var först när jag läste under "passar till" i beskrivningen av det här rekommenderade vinet på Systembolagets sida. Pissaladière, Sydfrankrikes egen pizza, lät ju väldigt spännande. Det blev ett fantastiskt tillbehör till det mycket behagliga rieslingvinet. 

4318 Domäne Wachau Riesling Selection, 2023

Ett vitt, miljöcertifierat, friskt & fruktigt vin från Österrike. Gjord på druvan riesling. En alkoholhalt på 13 % och en sockerhalt på 0.3 g/100 ml. 125 kronor



Pissaladière (Danyel Couet, koket.se)

Ingredienser;

  • 400 g färdig pizzadeg (vi köpte en pizzadeg från pizzerian)
  • olivolja, till stekning
  • 1 kg gul lök, i tunna ringar
  • 10 klyftor vitlök, pressade
  • 2 msk örter provencale (finns färdigblandad i kryddhyllan)
  • svartpeppar (efter smak)
  • 2 msk rörsocker
  • 300 g sardellfiléer i olja
  • 2 dl oliver (gärna niceoliver eller andra smakrika svarta oliver)
  • 3 kvistar rosmarin, plockade
  • 2 msk färsk timjan
  • Gör så här;
  • Sätt ugnen på 225 grader.
  • Hetta upp en bottenskyla olja i en vid kastrull.
  • Tillsätt lök och vitlök, blanda ordentligt.
  • Tillsätt herbes de Provence, svartpeppar och råsocker.
  • Låt sjuda under lock på svag värme i 30 minuter.
  • Lägg hälften av sardellerna i lökblandningen.
  • Blanda.
  • Smaksätt med ett par matskedar av sardelloljan.
  • Värm tills sardellerna smält samman med löken.
  • Kavla ut degen tunt på en smord eller mjölad ugnsplåt.
  • Bred ut ett 1 cm tjockt lager lök- och sardellsmet på degen.
  • Toppa med resterande sardeller samt oliver och örter.
  • Grädda pissaladièren i ugnen ca 20 minuter. Kontrollera att den fått färg på undersidan.
  • Låt svalna en aning och ät ljummen.

Kommentarer

Populära inlägg