75707 Castelmare Amarone della Valpolicella Classico, 2020
Fick en fin flaska vin av en av mina första lekkamrater, när jag hade vår klassfest. Vi har känt varandra i nästan 60 år... Ville äta något gott till det fina vinet. Hittade att det passade till tryffelrisotto, under Passar till på Systembolagets sida. Mumma, mumma! Risotton blev galet bra och det passade så bra till vinet, kul!
75707 Castelmare Amarone della Valpolicella Classico, 2020
Ett rött, kryddigt & mustigt, DOCG-märkt (högsta kvalitetsmärkningen i Italien) vin från Valpolicella i Italien. Gjord på druvorna corvina, corvinone och rondinella. En alkoholhalt på 15 % och en sockerhalt på 1.0 g/100 ml. 199 kronor
Krämig tryffelrisotto med krispig svamp
Ingredienser;
Risotton;
1 l vatten
2 msk grönsaksbuljong
1 msk olivolja
300 g risottoris
½ msk vitvinsvinäger
75 g parmesanost
25 g mat & baksmör
1 krm salt
1 krm svartpeppar
2 tsk tryffelolja
Svamp;
200 g valfri svamp (vi hade kantareller)
2 klyftor vitlök
1 kruka färsk persilja
2 msk mat & baksmör
1 krm salt
Sallad; (om så önskas)
70 g ruccola sallad
Gör så här;
Risotto;
- Koka upp vatten oh buljong i en kastrull och håll buljongvattnet varmt
- Hetta upp olja i en bred kastrull/stekpanna. Tillsätt risottoriset och fräs under omrörning tills riset blir blankt. Tillsätt vitvinsvinäger och ca 2 dl buljong åt gången och rör sakta tills all vätska absorberats innan ny buljong hälls på. Rör ofta så att den rätta krämigheten kommer fram
- Riv osten fint på ett rivjärn och lägg åt sidan
Svamp;
- Dela svampen i mindre bitar. skala och riv vitlök och finhacka persiljan. Hetta upp smör i en ny stekpanna och stek svampen med vitlök och hälften av persiljan så att svampen blir krispig. Smaka av med salt och peppar
Kommentarer
Skicka en kommentar