2942 Rubesco Lungarotti, 2020

 


Det här vinet skrev jag upp i min vinbok för ganska längesedan då det var ett rekommenderat vin i tidningen Allt om vin. Nu blev det dags! Läste att vinet hade smak av salvia och att det passade till lamm, så jag letade efter ett recept med de båda ingredienserna i. Receptet hittade jag på koket.se, och lammfärsen köpte jag på Johanssons Lamm & Ull i Gökhem. Mycket god middag!

2942 Rubesco Lungarotti, 2020

Ett rött, miljöcertifierat, fruktigt & smakrikt vin från Umbrien i Italien. Gjord på druvorna sangiovese 90 % och colorino 10 %. En alkoholhalt på 13.5 % och en sockerhalt på O.3 g/100 ml. 129 kronor


Lammfärsbiffar med gräddig sås

Ingredienser;

  • Lammfärsbiffarna;
  • 1 gul lök (liten)
  • 2 klyftor vitlök
  • 500 g lammfärs
  • 0,5 kruka persilja
  • 6 blad färsk salvia
  • 1 msk olivolja
  • 1 msk smör
  • Gräddig sås;
  • Gör så här;
  • Lammfärsbiffarna;
  • Hacka löken fint och riv eller pressa vitlöken. Blanda lammfärsen med lök och vitlök. Hacka persiljan och salvian och vänd ner kryddorna i smeten. Salta och peppra. Dela upp och forma till åtta små lammbiffar. Stek biffarna på medelvärme i olivolja och smör tills de känns fasta och har fått fin färg. Man kan ta den största och dela för att kontrollera att de är genomstekta.
  • Såsen;
  • 1

    Tvätta citronen noggrant och riv det yttersta gula skalet, även kallat zest. Finhacka persiljan samt riv eller pressa vitlöken.

  • 2

    Värm upp en kastrull med en klick smör i, lägg i finhackad persilja, rivet citronskal och pressad vitlök. Låt allt fräsa någon minut utan att det tar färg.

  • 3

    Tillsätt resterande ingredienser och låt dem koka ihop i cirka 10-15 minuter. Smaka av med salt och peppar.

  • Servera med klyftpotatis och haricots verts

Kommentarer

Populära inlägg