2532 Parajes del Valle Monastrell, 2022

 


Hade en hel kyckling i frysen som jag ville hitta på något skojsigt med. Köpte det här kycklingvänliga vinet och kollade under "passar till" på systembolagets sida vilken rätt jag skulle välja. Hittade en rätt som innehöll rosépeppar som jag tyckte lät spännande (recept.se, Kerstin Svensson). Det blev en mycket smakrik och god middag! 

2532 Parajes del Valle Monastrell, 2022

Ett rött, ekologiskt, mjukt & bärigt vin från Spanien. Gjord på druvan monastrell. En alkoholhalt på 13 % och en sockerhalt på 0.3 g/100 ml. 109 kronor

Gräddig pepparkyckling med krossad ugnspotatis

Ingredienser;

600 g kycklingfiléer (vi tillagade en hel kyckling och tog loss filéerna)

1 gul lök

1 msk smör

salt

2 dl vispgrädde

1 dl vatten

1 msk kycklingfond

1 dl crème fraiche

2 msk chilisås

1 msk rosépeppar

1 tsk grönpepparkorn

9 körsbärstomater

Garnering;

2 msk hackad persilja

rosépeppar

grönpepparkorn

Krossad potatis;

1 kg potatis, t ex Amadine

4 msk olivolja

2 vitlöksklyftor

50 g riven parmesanost

salt och peppar

Gör så här;

- Dela kycklingfilé på längden. Skala och hacka löken. Bryn kycklingen runt om i en stekpanna med smör. Tillsätt löken och fräs lite till. Salta. Lägg över kycklingen i en ugnsform. 

- Häll i grädde, vatten , fond, crème fraiche och chilisås i stekpannan, och koka upp. Rör i krossad rosépeppar och grönpeppar, och häll såsen över kycklingen. Lägg i delade tomater. 

- Tillaga i 200 grader, tills kycklingen är genomstekt, ca 20 minuter.

- Vid servering, strö över persilja och lite extra krossad peppar.

- Krossad potatis, Koka potatisen nästan klar. Häll av vattnet och ånga den torr.

- Lägg potatisen på en plåt och tryck till dem med en gaffel så de går sönder lite. Krossa vitlöksklyftorna och blanda med potatisen. Ringla över olja, strö över ost och krydda med salt och peppar.

- Tillaga i ugnen i 200 grader tills potatisen fått färg, ca 15 minuter. 



Kommentarer

Populära inlägg